(ბერძნ. bakterion ჩხირი, ლათ. caedo ვკლავ) – ფიზიკურ, ქიმიურ და ბიოლოგიურ ფაქტორთა თვისება მოსპოს ბაქტერიები. ბაქტერიციდულობა ახასიათბს ადამიანისა და ცხოველის სისხლის შრატს (მასში განსაკუთრებული ნივთიერების – კომპლემენტის არსებობის გამო), ცრემლს, ნერწყვს, რძეს, რომლებიც შეიცავენ ლიზოციმს, კუშის წვენს (იგი შეიცავს მარილმჟავას), კანსა და ა.შ. ბაქტერიციდული მოქმედება ახასიათბს ანტიბიოტიკების დიდ დოზებს. მცენარეებიც გამოყოფენ ბაქტერიციდულ ნივთიერებებს – ფიტონციდებს, რომლებაც იყენებენ საექიმო პრაქტიკაში. |